[NOR] Je skal laga snøbrett i kryssfinér

22 May 2021

Bestemte meg plutselig en dag for å lage meg et hjemmelaga snøbrett. Forutsetningene for dette prosjektet var at det skulle være billig og lett å lage. Når jeg sier "lett å lage", så mener jeg ikke sånn som noen youtubere framstiller det: "Dette er ekstremt lett å lage, du bare går inn i ditt spesialbygde verksted med alle disse spesialverktøyene, og så tar du dette kjempedyre materialet som er umulig å få tak i, og da tar det faktisk bare en ettermiddag før du er ferdig!" Duh...

Hvis det skal være realistisk for meg å gjennomføre, så må jeg bare behøve helt enkle verktøy, som de fleste har liggende i boden. Slik som håndsag, hammer, tommestokk, trelim... Du skjønner greia. Og så kunne jeg selvfølgelig ikke lage et snøbrett med bindinger, for det koster for mye.

Jeg oppdaga at snøbrett uten bindinger er et relativt utbredt konsept, men at det ofte kalles for powder surfer, eller bare pow surfer. Og det er heller ikke så uvanlig å lage dem selv i garasjen. Det er også noen små aktører som produserer powder surfers. Jeg synes spesielt Skorgeboards og The Fyra Board Studio sine brett ser ganske fete ut!

Etter litt søking rundt på internett fant jeg til slutt en video som var midt i blinken for meg: Cheap, Easy, DIY Powder Surfer. Denne videoen gir instruksjoner som til og meg jeg klarer å følge, og krever svært lite av utstyr.

Jeg kjøpte inn en plate med 4 mm kryssfinér av furu. Den er nok ikke like sterk som kryssfinéren han i videoen bruker (baltic birch), men det var det eneste jeg fikk tak i på den lokale byggforhandleren. Når det gjaldt trelim, så turte jeg ikke bruke noe annet enn det som ble anbefalt i videoen, så jeg bestilte en flaske Titebond 3 på nettet.

Jeg sagde finérplaten slik at jeg fikk tre plater på ca 150x40cm. Når trelimet endelig kom i posten, så rigget jeg til noen plankebiter på et gammelt bord, hvor jeg skulle utføre limingen. Plankebitene ble arrangert slik at finérplatene fikk den riktige svaien i front og bak på brettet. Skrutvinger måtte jeg låne, men jeg fikk bare tak i 9 stykker. Skulle nok helst hatt flere for å sørge for at de tre platene ble klemt godt sammen overalt.

Platene er klar til å limes Platene ligger klare til å limes, med noen plankebiter under som skal sørge for at brettet får den riktige svaien.

Jeg smurte på trelim mellom hver av de tre platene før jeg satte på skrutvingene. I ettertid ser jeg at jeg antagelig burde tatt på enda tykkere lag med trelim, men ikke noe å gjøre med det nå...

Platene står til tørk Her har jeg rigga til platene med skrutvinger mens det trelimet tørker. I tillegg til skrutvingene la jeg de tyngste tingene jeg fant oppå platene (noen steiner og hoggstabber). Merk at jeg også hadde lagt de limte platene i mellom to andre plater for å beskytte selve brettet.

Jeg lot limet tørke i to døgn, før jeg sagde brettet til den formen jeg ville ha. Har veldig liten erfaring med å stå på brett, så her ble det designet litt etter innfallsmetoden. Jeg brukte "Model Tre" fra The Fyra Board Studio som inspirasjon, og brukte ca samme breddemål og lengde som denne. Jeg endte opp med en lengde på 145 cm, og bredde på ca 36/27/28 cm på front/midt/bak.

Brettet er ferdig limt Slik så det ut etter at limet hadde tørket. Svaien/rockeren ser brukbar ut.

Malen ligger klar Lagde en papirmal som jeg brukte til å tegne opp på begge sider av brettet, med utgangspunkt i midtlinja.

Etter å ha pusset kantene godt med sandpapir, så oljet jeg inn hele brettet med en polyuretan-basert gulvlakk. Deretter satte jeg inn undersiden med vanlig glidevoks fra Swix.

Pussing Var svært kjekt å ha elektrisk pussemaskin. Men å pusse for hånd er selvsagt også mulig.

Jeg borret et hull (4mm diameter) helt bak på brettet for å feste en sikkerhetsline i. Denne lina fester jeg i beinet eller beltet så ikke brettet forsvinner når jeg faller.

Feste til sikkerhetsline Feste til sikkerhetsline.

Feste til sikkerhetsline Feste til sikkerhetslina henger fast i brettet ved hjelp av ei knute.

Nesten ferdig. Nesten ferdig, mangler bare noe padding til å stå på.

På oversiden satte jeg på to biter av et skumgummiliggeunderlag, som jeg festet med dobbeltsidig teip.

Ferdig brett Slik ser det ferdige brettet ut.

Snøen begynner dessverre i forsvinne her i strøket, så måtte løpe et godt stykke opp på fjellet for å få testa brettet.

Bitene av liggeunderlag som jeg brukte til padding for føttene falt dessverre av etter noen runder, fordi de ikke festet seg godt nok til den dobbeltsidige teipen. Tror jeg skal prøve med en friksjonsteip i stedet (sånn man bruker på trappetrinn etc. for å gi friksjon).

Alt i alt funka brettet bra. Gliden er selvfølgelig ikke like god som vanlige snøbrett, men det er en nok en fordel at det ikke går for fort for min del, så jeg klarer å holde meg på beina...